BISMILLAH....

"Orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwa mereka, lebih besar derjatnya disisi Allah, dan mereka itulah orang mendapat kemenangan. "_(at-Taubah : 20)

Selasa, 15 Februari 2011

SANAH HELWAH YA RASUL... (^'_'^)

Alhamdulillah, saat ni jam 11.47 pm, masih ada masa sebelum jam meniti 12, berakhirnya maulidur rasul.. masih lagi punyai masa menghadiahkn selawat sbg ucapan besday bt baginda mulia. setelah usai talaqi buat imtihan esok hari, bibir ini menguntum senyuman tidak putus2 mengenangkn halaqah bersama anak2 ku kasih pda mlm smlm...
bibir kesemuanya meraikn hari maulidur rasul, syukrillah lapang dada krn 'valentine day' tiada diingati di antara kami....

'valentine day' kami imarahkn dgn hari kasih sayang yg selayaknya, ykni pd Baginda s.a.w. hati menangisi sebak, krn iman msih jauh untk menjejaki akhlk Rasul..

Di hati kami ya Rasul, kaulah segalanya.

mlm halaqah bersama mawar2 ku, sengaja jari ini meyelak lembaran RASMUL BAYAN, meneliti lembaran "kewajiban kita kpda Rasul s.a.w".

nikmat rasanya halaqah mlm itu, krn muncul lg seorang mawar mengisi ruang penuh antara duduk sila kami semua.

bismillah, buka majlis talaqi dgn kalam furqan al-fatihah, majlis ku buka dgn kewajiban kita untuk bersaksi bhwa Muhammad Abdullah adalh nabi dan utusan Allah. ya Allah, persaksian kami ini menuntut komitmen darinya, dan menunggu hari menterjemahknnya.

maka konsekuensinya :
1) haruslah kami MEMBENARKAN apa yg disampaiknnya.
=seor muslim yg mukmin yg baik selalu membenarknnya..seperti Abu Bakar contoh dalam peristiwa yg terakan indah dalam Isra' Mi'raj..kata Abu Bakar ,
"Kalau pun dia mengatakan yg lebih daripada itu, aku tetap mempercayainya.!"
(masyaAllah)

2) MENAATI apa yg diperintahknnya..
= wahai sekalian sahabat, apa yg diperintahkn dr Allah dan RasulNya, marila kerjakan sebatas kmmpuan krn Allah xmmbebani ssorg mlbhi kmmpuannya.

3) MENJAUHI apa yg dilarangnya.

4)TIDAK BERIBADAH kecuali dgn apa yg disyariatknnya.
= ssgguhnya smua peribadatn itu HARAM, kcuali yg sdh ada syariat-Nya....

Maka, semua kewajiban ini, insyaAllah perolehi hasilnya adalah :

Mengimaninya,
Mencintainya,
Mengagungkannya,
Membelanya,
Mencintai mrk yg mencintai,
Mencintai Sunnahnya,
Memperbanyakkn selawat kpdnya,
Mengikuti manhajnya,
Mewarisi risalahnya....

Amin, allahumma amin, demikianlah kalam rasmul bayan yg disampaikn, moga bisa kita fahami dan terjemahkn, dan moga2 Allah redho, bi'iznillah..
perkongsian satu ibadah, yg dikecapi adlh nikmat yg tiada tara.

ya Rasul, ana uhibbuka fillah, sanah helwah ya Muhammad...
contoh terbaik ummat akhir zaman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan